fbpx
Lavendel, meer dan een lekker ruikende plant

Lavendel, meer dan een lekker ruikende plant

Lavendel wordt in de aromatherapie gezien als de meest veelzijdige olie. En dat is niet voor niets. Lavendel beschikt namelijk over talloze eigenschappen. Lees snel wat deze plant allemaal voor ons kan doen


Lavendel, wie kent de heerlijk ruikende plant niet? Herinneringen aan de paarse lavendelvelden in Zuid Frankrijk komen bij mij weer boven. En alhoewel sommige mensen helemaal niet van lavendelgeur houden, is de plant met zijn paarse bloemen geliefd in Nederland.


Maar lavendel is meer dan een geurende plant. Het is één van de meest veelzijdige oliën. Hij beschikt over talloze eigenschappen. Ik noem er een aantal, wellicht heb je er iets aan.

  • Lavendel is bijzonder rustgevend. Een paar druppeltjes lavendelolie op je kussen of op een zakdoekje bij je bed en je zult zien dat je heerlijk kunt slapen.
  • Lavendel is ook één van de weinige essentiële olie die je puur op de huid mag gebruiken. Een druppeltje lavendelolie onder je voeten voor je gaat slapen doet wonderen.
  • Omdat je de olie plaatselijk puur op de huid mag aanbrengen kun je lavendelolie ook gebruiken om wondjes te helen, puistjes aan te stippen, bij insectenbeten of om een verbrande huid tot rust te laten komen. De olie werkt ook verzachtend als je wintervoeten hebt.
  • Doe wat lavendelolie in een geurverspreider en je hele kamer ruikt heerlijk naar lavendel. Maar niet alleen dat, het is een hulp bij luchtwegaandoeningen en kou en het houdt insecten op afstand.
  • Je kunt pure lavendelolie ook mengen met een huidcrème. Lavendel is namelijk bijzonder geschikt voor mensen met een gevoelige huid of een geïrriteerde huid (na het scheren bijv.).
  • Je kunt ook een druppeltje pure lavendelolie in je thee doen. Heerlijk rustgevend!
  • Doe eens een druppeltje lavendelolie in bad. Heel kalmerend, rustgevend en je kunt er heerlijk door slapen.
  • Een druppeltje lavendelolie op je zakdoek als je verkouden bent zorgt voor veel verlichting.


Lavendel is dus veel meer dan een lekker ruikende plant met prachtige paarse bloemen. Eigenlijk zou een flesje pure lavendelolie niet mogen ontbreken in je keukenkastje.